neljapäev, juuni 05, 2014

Ja oma riided ostavad nad ka Seppäläst

Eile õhtul lugesin seda postitust ja kommentaare ning hakkasin mõtlema, et mina sain alles hiljaaegu teada, et Ecco üldse lastekingi teeb...Ma arvasin, et see on mingi überkallis vanainimestekingadele spetsialiseerunud ettevõte, sest mu ema hõiskas, et Ecco kingad on mugavad. Mugav, teadagi, tähendab surnusussi :) Reima-Huppa-Lenne müsteeriumisse pole ma ka süvenenud, sest...hmm, ma ei tea, mul pole aega. Ma tean ainult, et korralikke lasteasju saab Lindexist, muidu saab käigupealt riideid ja jalanõusid haarata toidupoodidest ja kasvõi Jyskist. Vanavanemad käivad vahepeal pealinnas ja toovad sealt H&M-i asju, mis on ka sellised korralikuma klassi omad. Esimesele lapsele ostsin asju veel ühest normaalsest kaltsukast (ABC Lastekaubad), mida enam kahjuks ei eksisteeri (vist) ning ühtki teist mittehaisevat kaltsukat ma veel näinud ei ole.
Minu jaoks on kriteerium see, et on odav ning ma saan asja kätte ilma liigse pingutuseta (ei pea sõitma linna teise otsa mingisse spets poodi ega tegema lisatööd, et mis mudelit just täpselt vaja oleks). Jah, mina olengi see, kelle tõttu Aasias lapstööjõud rügab ning kes ostab oma lapsele Jyskist kaheeurosed "Crocsid", mis haisevad nii jubedalt, et peab kolm päeva kodu tuulutama. Kusjuures selle viimase  - koleda keemia probleem, ajab mind tegelikult vihale - miks pean mina tarbijana tegelema mingite e-ainete ja asjade päheõppimisega kui selleks on teoreetiliselt olemas ametkonnad, kes peaks rämpsu lettidele mitte lubama. Kahjuks tunnen ma, et kogu selle "teadliku tarbimisega" kursis olemine võtaks mult ebamõistliku aja ja lisaks eluisu ning seetõttu olen käega löönud. Ma eelistan päris-eluga võimalikult vähe kokku puutuda - ma ei suuda istuda kuskil foorumites või tervislike eluviiside lehtedel. Põhimõtteliselt eeldab "teadlik tarbimine" seda, et tarbimisest saabki su elu sisu.
Teine asi, mis mind selle "teadliku tarbimise" ja teatud kaubamärkide eelistamise juures hirmutab on see, et minu meelest viib see kaudselt välja inimeste lahterdamise ja koolikiusamiseni...Sina võid küll heast tahtest oma lapsele turvalisust ja kvaliteeti soovida, kuid laps saab sellest ikkagi aru nii, et mingi firma on lihtsalt parem kui teine ja järelikult ka inimesed, kes neid märke kannavad on paremad. Kust tuleb see, et kui sul ei ole a la Nike'i tosse (täiesti suvaline näide, ma ei tea, kas need enam ongi popid), siis sa ei ole koolis popp? "Meie küll Seppäläst riideid ei osta!"; "Ma tahan IPadi!"; "Ma tahan PÄRIS- Barbiet, mitte poole odavamat koopiat!"

2 kommentaari:

  1. Ostsin lapsele Ecco talvesaapad, kuna juhtusin lapsega nende poest mööda kõndima. Kaks aastat kandis, mis on talvekate kohta väga väga hästi. Nii et... mis kellelegi mugav on...

    VastaKustuta
  2. Sealne hinnatase on minu jaoks ikka üle mõistuse. Kusagil 80 euroga olen endalegi nõus ostma vaid saapad, mida kannan emma-kumma elu lõpuni, väikelapse puhul on juba kasvamise tõttu 2 aastat üldse max, kaua üht paari kanda annab. Võib-olla on mul vedanud, aga meil on ka 15 eurosed Rimi talvesaapad mitu aastat vastu pidanud ja kannatavad veel edasigi pärandada.

    VastaKustuta