reede, jaanuar 15, 2016

Mida peidavad endas Facebooki profiili- ja taustapildid?

Kusagilt jagati mu seinale sellist artiklit. Naljakas on see, et artikkel pärineb Delfi Alkeemia portaalist, kuid tegemist on seekord siiski täielikult psühholoogia valdkonna uudisega ehk siis taaskord näide sellest, kuidas igasugu umbluud propageerivad portaalid üritavad oma legitiimsuse tõstmiseks muude uudiste vahele ka "päris"-uudiseid sokutada. Kui siin all on korralikud allikad ja viited päris teadlastele, siis ilmselt on tõsi taga ka neil inglitest ja mustasilmsetest lapsukestest rääkivatel lugudel? Mu etteheide ajakirjale "Psühholoogia sinule" on täpselt samal asjal põhinev. Ei ole seal sugugi ainult psühholoogia. Ilmselt on psühholoogia aga teadusdistsipliinidest see põnevaim, millega igasugu muud tõendamata jama siduda saab. Keda huvitab, minge õppige psühholoogiat, aga ärge saage šokki sellest, et seal ei tehtagi ainult teste vaid sunnitakse ka üsna põhjalikult aju ehitusse süüvima. See pidavat muuseas olema asi,  mille pärast suur osa esmakursuslasi psühholoogiaõpingud katkestab.
No igatahes, ka lingitud artikkel ei ole peavool ses mõttes, et tuuakse ära 10 põnevat punkti mingi teema kohta, vaid avaldab pikemalt ka taustaloo. Ilmselt tänapäeval juba keeruline lugemine, kui oleme harjunud artiklitega stiilis - kui su profiilipildil on siga, tunned end ilmselt paksuna.
Minu hinnangul annavad profiili- ja taustapilt tõepoolest üsna huvitavat informatsiooni. Profiilipildiga on see lugu, et suurem enamus inimestest näeb seda enda identifitseerimise vahendina ning seetõttu on see enamasti mingisugune üsnagi ametlik, enamasti hästi õnnestunud portreefoto. Sellisena see väga informatsiooni ei anna. Taustapilt seevastu püütakse sagedamini inimese enda isiksusega siduda. Levinud on veel ka kaunite looduspiltide kasutamine, ilmselt sellised inimesed on rohkem huvitatud visuaalsest harmooniast kui sellest, et pildi kaudu enda kohta mingit infot edastada. Teisalt olen tähele pannud, et näiteks Courtney Love´i fännigrupi liikmetel on enamuses taustapildiks kas mingi oma muusikamaitsega seonduv või siis mingit provotseerivat sõnumit kandev foto. Ehk siis miski seob neid inimesi ja nende maailmapilti. Ma kuulun ise ka sellesse gruppi. Minu taustapilt on näiteks selline (FB lõikab neiude jalad ära muidugi):
 Ma olen omaette mõelnud, et ei tea, mida inimesed sellest pildist välja loevad? Ma arvan, et tegelikust alltekstist 99% aru ei saa. Miks ma siis sellise pildi panin? Sest minule on see olulise tähendusega. Niisiis - pilt pärineb CL grupist, autor ja tegelik otstarve teadmata, kuid pilt oli sinna lisatud seetõttu, et sarnaneb Hole´i mõjukaima albumi "Live Through This" kaanepildiga:
"Miss World" on samuti üks lugu plaadilt, sealjuures on tegemist mu lemmikplaadi ja ühe lemmiklooga. Lugu siis ei räägi muidugi sellest, kui tore on olla miss, vaid pigem välise ilu üleekspluateeritusest ning sellest, et kauni koore all võib olla sitt. Suuremal pildil on lisaks sellele näha ka kadestajatest kõrvalseisjad. Kokkuvõtvalt siis illustratsioon sellele, kuidas me pingutame välise fassaadi nimel, et teistele muljet avaldada, ise samal ajal seestpoolt mädanedes. Pealiskaudsuse kultuur.
Võib-olla vaatavad inimesed mu taustapilti ja mõtlevad hoopis, et ma samastan ennast selle Miss Worldiga seal, arvan, et olen jube ilus ja naeran nende üle, kes minu peale kadedad on. Ilmselt enamik inimesi ei arva üldse midagi, näevad selles lihtsalt naljakat fotot. Kui keegi paneb oma taustapildiks värsked maasikad või talvise metsa, siis me ei mõtle ju, mida ta sellega öelda tahab. No ma kord juba olen selline, et mulle meeldib kangesti asjadele tausta taha mõelda. Ilmselt näitab sellise taustainfoga pildi kasutamine seda, et mulle meeldib enda mõtteid avalikkusega jagada. Ma tahan mingit sõnumit edastada.
Kui inimene paneb oma taustapildiks oma pere või lapsed, siis ilmselt tahab ta näidata, mis on tema jaoks elus esikohal, et ta defineerib end läbi pere. Minu fookus on ilmselt teise koha peal. Pigem kuulun ühte gruppi nende tüüpidega, kes laevad taustapildiks mingisuguse sügavamõttelise aforismi.
Loomulikult sõltub see sellest, millise eesmärgiga inimene üldse sotsiaalmeediat kasutab ka. Neil, kes FB-d vaid põgusalt külastavad pole ilmselt üldse motivatsiooni oma kontot kuidagi "tuunida".
Profiilipildina ei kasuta enda pilti ilmselt need, kes enda avalikku identifitseerimist ei soovi, neil, kel on suvaline udune jäädvustus endast ei pea samuti enda netikuvandit kuigivõrd tähtsaks. Eraldi kategooria on need, enamasti noored, kes vahetavad profiilipilti pidevalt, enamasti erinevate selfide vahel pendeldades. Ilmselt see on kas lihtsalt trend või siis loodetakse nii saada kinnitust enda ilule. Igausugu naljakad fotod on juba pigem eneseesitlus soovitud suunas - ma olen huvitav ja äge tüüp. Mul oli ka varem selline nö rebel foto, aga vahetasin selle viisaka portree vastu, sest esiteks oli too foto üpris vana ja teiseks hakkasin mõtlema seesuguse pildi sobivusele. Pilt siis selline (tehtud Lelle Alternatiivil, suvel 2008):
Mitte, et mind jubedalt köidaks arusaam, kuidas mingist east alates pole mingid asjad enam sobilikud või ma muretseksin selle pärast "mida inimesed minust niimoodi arvavad" vaid lihtsalt, nö igaks juhuks. Sest no ma ju ei ole tegelikult igapäevaelus selline. See on lihtsalt mu "parim mina", minu enda arvates siis. Minu tuunitud karakter, kellena ma Internetis esinen. Suvalist kampsuni ja teksadega pilti ikka ei paneks profiilipildiks ju :) Praegune profiilipilt on ka tuunitud (valitud riietus ja meik), aga selline keskmisele maitsele vastuvõetav, kus ei näidata keelt ega keskmist näppu. Üldiselt ma arvan, et kellegi enesekuvand ei huvita eriti mitte kedagi teist peale tema enda. No kui just ei ole tegemist inimesega, kes endast pidevalt poolalasti pilte lisab vms. Inimesed ju üldiselt omavad sinust arvamust niikuinii. Ilmselt on seda endale vaja. No mulle üldse meeldib igasugu karaktereid konstrueerida, miks siis mitte seda ka endaga teha. Miks jätta see võimalus kasutamata?




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar