reede, detsember 08, 2017

Minu enim kuulatud lood Spotifyst aastal 2017, vol 1

Kui eelmisel aastal sai edetabelitega 11. detsembril alustatud ja seda siis hilinemisega paljude teiste tabelikoostajate hulgas, siis seekord tegi otsa lahti Spotify, mis varasematel aastatel sellist koondtabelit üldse koostanud pole. Ilmselt said kõik registreeritud ja kuumaksu tasuvad kasutajad meilile lingi, kus minu puhul oli kirjas, et aastal 2017 kuulasin läbi Spotify muusikat 48251 minutit, 5105 erinevat lugu, 724-lt erinevalt artistilt, 72-st erinevast muusikažanrist (huvitav oleks teada, millistest, ma ise ei oskaks küll niipalju nimetada). Levinuim žanr oli rock. Päris kõike see statistika ei kajasta, sest lisaks Spotifyle kuulan haruldasemaid (ja sageli ka Eesti) muusikapalu oma arvuti fonoteegi vahendusel, nii et parimate plaatide edetabel saabub siiski hiljem ja traditsiooniliselt Last.fm-i statistika põhjal. Sel aastal ilmselt isegi kahes osas - Eesti ja muu maailm, sest häid plaate ilmus lihtsalt nii palju ja samuti peab vist tegema suurimate pettumusevalmistajate tabeli, ka sinna jätkub kandidaate.
Siinkohal püüan aga anda ülevaate minu poolt sel lõppeval aastal Spotifys enimkuulatud lugudest, põhimõttega igalt artistilt ainult 1 lugu. Spotify tegi nimelt enimkuulatud lugudest 100-loolise playlisti. Kõike ma siia kindlasti ei pane, aga mingi osa ikka, alustades siis enimkuulatumatest. Oh, see on üks äärmiselt eklektiline tabel, aga mulle jubedalt meeldib!

1. Lana Del Rey - Love
Muusikaliselt on see ideaalilähedane lugu - need üleminekud, mingi...gong? eee, ma tõesti olen ilge võhik muusikariistade- ja terminite osas, sõna "particular" kõla. Võltsilt naeratav Lana seal videos on kuidagi kõhe, aga video ise mulle meeldib, sest meenutab üht mu lapsepõlve unenägu, mis on eriti eredalt meeles - seisin õhtul pimedas köögi akna juures ja taevast paistis kogu kosmos - planeedid, kosmoselaevad, tehiskaaslased! Selline kosmoseajastu lapse unelm. Laul, mis toob kananaha ihule.

2. Rae Sremmurd - Black Beatles feat. Gucci Mane

Videot ja tausta saab näha/lugeda siin, pmst selle suve lugu "nii palju mälestusi ja blaa-blaa-blaa". Neil on muidu uus lugu ka juba, "Perplexing Pegasus", seegi juba tabelisse roninud. No ma ei tea, mulle miskipärast koledamal kombel meeldivad need vennad (ongi bioloogiliselt vennad). Suvel avastasin, et nad olid Weekend Festivali esinejate nimekirjas, millegipärast hiljem enam ei olnud, aga ega ma laivis neid hästi ette ei kujuta ka.

3. Marilyn Manson - Revelation#12

See lugu on siin ainult sellepärast, et avab plaadi ja on seetõttu esimesena kuulatud (ning alati pole järgmisteni jõutud). Uuelt plaadilt on hetkel vaid kolmel lool videod, aga need on "päris vinged", seega panen ühe teise loo video siia. Kahes uues videos teeb kaasa ka Johnny Depp, ta vist peaks inimestele meeldima, mulle ta eriliselt ei imponeeri, ausalt öeldes ei tundnud ma teda kohe äragi, aga ütleme, et vananemine on talle positiivselt mõjunud.
4. The Birthday Massacre - One

Ma olen kunagi juba öelnud seda, et minu jaoks on neil äärmiselt unikaalne stiil ja kuigi tundub, et nad teevad kogu aeg ühte ja seda sama lugu, siis meeldivad mulle need lood kõik. Taaskord uusima plaadi esimene lugu.
5. Revolting Cocks - Fire Engine

Sel aastal tabas mind üks muusikaliselt valus kaotus, nimelt pandi kinni R2 saade Punkpolitsei, kust ma sageli igasugu põnevat muusikat avastasin. Nii ka see lugu. Ühe korra kuulsin ja koledal kombel meeldis. Ma ei pea väga industrialist, aga "vastikud m****d" on just selle žanri nn supergrupp, Ministry nö kõrvalprojekt. (Nime said selle järgi, et keegi pubiomanik viskas nad pärast laamendamist välja, nimetades tüüpe nõnda). Ministryst endast ma suudan kuulata vaid "N.W.O"-d, sest seda kasutas Nyrok City oma pillide seadmisel taustaks...Aga see Iggy Popi kaverlugu on super! Juhuslikult avastasin, et kasutasin plaadikaanefotot (Cocked and Loaded), millelt antud lugu pärineb, kunagi pikalt oma MSN-i fotona, teadmata, millega tegu. Tundus lahe.
6. The Weeknd - Secrets
vt. koht nr 2. Ma lihtsalt armastan seda tüüpi! Naljakas, et samal ajal ei talu ma väga Michael Jacksonit, kes oli The Weekndi suur eeskuju ja keda ta ka paljus meenutab.

7. Sibyl Vane - Bomber
Näe, Eesti lugu! Ok, bändimehed on nüüd mõlemad lätlased, aga lauljanna siiski Pärnust ja mu meelest on nad üks paremaid ja kvaliteetseimaid Eesti rockbände hetkel. Sel suvel ka kaks korda laval nähtud. Ma ei kujuta ette, mida nad Eesti Laulul teevad (nagu, Evestus sai ka sel aastal edasi!?), aga vähemalt on kelle poolt hääletada, loodetavasti. Bomber on nende teise plaadi esimene singel.
8. Tommy Cash  - Winaloto
Näe, veel eestlasi! Mu meelest tema uutest lugudest (neist, mida esimesel plaadil pole), parim. Ülejäänud pole mulle enam nii suurt muljet jätnud, aga uus plaat peaks peagi tulema, seega ootame-vaatame. Ja on mida vaadata ju ka :)
9. Depeche Mode - Going Backwards
See uus plaat oli mu meelest üllatus. Sünge, kuri ja poliitiline. Ei ole väga minu maitse, aga samas mõned lood on head. Nagu see ja "Where's the Revolution". Morrissey uus ja ülipoliitiline meeldib näiteks veel vähem. Mulle poliitiline üldse väga ei lähe, Bad Religionit kuulan ma pigem muusika kui sõnumi pärast. Huvitav, et ma seda nii palju kuulanud olen.
10. Lush - Ladykillers
Ma avastasin selle loo ühest playlistist, mida jälgin - "Female fronted rock and metal", polnud varem kuulnud, kuigi lugu pärit 90ndatest. Hea vaibiga tantsulugu või kuidas see öeldaksegi. Ükski muu lugu samalt esitajalt eriti kõrva ei jäänud. Bänd tuli eelmisel aastal muide uuesti kokku, aga uut materjali ma polegi vist kuulanud...
Täielikus tabelis jõudsin 16. kohani, sest osa esitajaid kordus. Ma arvan, et ma teen teise osa veel, sest meeldib.


1 kommentaar: