reede, märts 16, 2018

Tervist!

Hakkasin just Justin Petrone "Peegelmeest" lugema, natuke alla poole on loetud, aga no jäta või pooleli, nii tüütu raamat on! Ütleme nii, et koondnimetuseks sobiks "Euroopa haige mees" - Justin kirjutab haigustest, tervisest, tervenemisest, erinevatest ravimeetoditest. Loomulikult on paha haige olla ja ma ei tahaks kuidagi üleolevalt teise inimese terviseprobleemidesse suhtuda, asi on lihtsalt minus - ma ei taha terviseteemadel üldse lugeda! See on nii kohutavalt tüütu, sama tüütu kui kellegi põetamine, millest Madlike avameelselt kirjutanud on. Kas on asi selles, et ma olin õrnas eas sunnitud päevast päeva kuulama vanavanaema ja naabritädide lõputuid vestlusi tervise teemadel stiilis: "Jaa-jaa, mul on vist ka see! Jaa, ja no see ka veel muidugi ning ma arvan, et kohe tuleb see kõigele otsa!" ning mu ema ja vanaema töötasid meditsiinis ning olid samuti neist teemadest küllastunud.

Kui rääkida minu mingitest ebaratsionaalsetest veendumustest, siis üks on vähemalt see, et pidev haigustest ja tervisest rääkimine kutsubki igasugu hädad kohale. Ma ei mõtle siin jaanalinnulikku pea liiva alla pistmist (lugesin mingist artiklist, kuidas inimesed varjavad oma kaugelearenenud vähki mädast kehaosa sidemetesse mähkides - kohutav!) vaid tavalist kõrgendatud tähelepanu terviseteemadel. Kas sa ikka seda tead, et see on kahjulik, kas sa ikka seda tarbid, see on kasulik jms. Oma osa on muidugi ka neil telefoni teel vitamiinide müüjatel, kes mind millegipärast oma ohvriks on valinud ja alustavad oma jutlusi stiilis "Kas te sooviksite rääkida meiega tervisest?". Mul oli ükskord paha tuju ja käratasin, et teate, elus on muudki olulist, kui ainult üks tervise ümber targutamine, siis hakkas tädi noomima, et kuidas nii, mitte miski pole tervisest olulisem. Nojah, ma saan muidugi aru, et tervis on väga tähtis, aga mida see pidev nämmutamine aitab? Lisaks isiklikele valikutele sõltub tervis paljuski ka õnnest, pole võimalik oma elu niivõrd õigesti elada, et garanteerida võit kõigi tõbede üle. Millal hakati kõike suhupandavat hindama selle põhjal, kui tervislik see on või mitu kalorit sisaldab? Millal tekkisid "supertoidud"?

Ma olen tegelikult juba päris mitut raamatut lugenud, millega ma üldse kuidagi suhestuda ei oska, sest sealsetel tegelastel on pidevalt tööstress, pidevalt kiire, hingeline üksindus, pidev sund tarbida, omada, edeneda, karjääri teha, lapsi saada, rikastuda ja sada muud muret veel. Sealjuures on neil aineliselt kõik olemas, sõpru sajab uksest ja aknast (ma tõepoolest lugesin, kuidas kõige targem olevat end ära tappa 1. jaanuaril, sest siis ei osata midagi kahtlustada, kui sa päev otsa telefoni ei võta! Nagu päriselt, ma võiks selle kaalutlusega vabalt nädalaid kadunud olla (juhul kui mul elukaaslast poleks) - mulle ei helista mitte keegi.) Mulle tundub, et see on mingi uue ajastu katk või siis hoopiski trend - kirjutajad arvavad, et ühe õige tänapäevase inimese elu ongi selline ning kujutavad seda seetõttu niimoodi. Selle skaala teises otsas õitsevad Mikitad ja muud, kes jutlustavad metsa ja mere vabastavast mõjust ning kutsuvad kõiki juurte juurde, justkui inimene ei saakski linnas iial õnnelik olla. Päris elu ei ole ju selline must-valge?!

Kõik inimesed söövad antidepressante ja tarbivad narkootikume, laulis kunagi Lily Allen.

Teiste probleemid tunduvad pseudoprobleemidena seni, kuni neid sul endal ei ole?

14 kommentaari:

  1. Jaa! Ma just täna mõtlesin hommikul, et ega tegelikult saa üldse tervist kontrollida. St muidugi mingites piirides saab, aga ma olen näinud niiiiii palju näiteid, mis üldisele reeglile "kui sa tervislikult toitud ja õigesti elad, siis elad kaua ja tervelt" vastu räägivad, et mina olen igasugusest supertervislikkusest loobunud. Näiteks miks jäävad mõned inimesed haigeks kohe, kui esimesed talvetuisud tulevad, aga teine (siinkohal nt mina) võib teha keset talve grill- ja saunapeo ning lumes paljalt ringi joosta, aga ei köhi ka pärast? Miks jäävad vähki nii suitsetajad-alkohoolikud kui ka äärmiselt terved inimesed? Miks mõned lapsed on allergilised kõige vastu, aga teised võivad süüa kõike? Vot sellistele küsimustele mõtlesin täna hommikul ja vastasin ka ise: loodus. Need enesetervendamised ja kahjulikest ainetest loobumised on ainult kontrollmehhanismid, mis aitavad luua illusiooni, et saame midagi siin elus kontrollida. Lõpliku valiku langetab ikkagi ainult loodus.

    Teiste inimeste tervisejutud ei huvita mind ka või ainult siis sel määral, et "oot, kas see tähendab, et ma pean midagi su eest ära tegema?". Ainult oma pere tervis huvitab mind, aga ka sellest ei viitsi ma lõpmatuseni mingit hala kuulata. Mule muidugi meenus, et ma olen ise oma hambahalast ja unetusest palju jahunud, aga noh, enda tervis ongi olulisem.

    VastaKustuta
  2. No mõned asjad mõjutavad statistiliselt siiski palju rohkem kui teised, kasvõi suitsetamine või igapäevaselt tundide kaupa coca cola suus loksutamine või liigne päike. Elu ei maksa liiga tõsiselt võtta, aga riskidest tasub ikka teadlik olla (mõtleme nüüd neile vallatutele daamidele, kes radioaktiivse materjaliga küüsi lakkisid, sest helendas ju nii vahvalt).

    VastaKustuta
  3. Terviseteema pole minu rida, ei viitsi kuulata lugeda teiste juttu ega ise kurta, vahel kommin drastilistemate juhtumite teemal.

    Nagu võib lugeda on paljud rohud kasutud või minimaalse mõjuga, lisaks kasutatakse enamust arstimitest ebasihtotstarbeliselt, mis toob kasu asemel kahju. Eelnevaga ma ei promo ei "imerohtusid" ega "imetohtreid".

    Tänapäeva maailmas probleemiks info rohkus mitte puudumine, ole mees ja sordi libainfo voo sees terad sõkaldest välja. Nagu Rents enne mainis, aitab siin palju "common sense", on selge et kilo suhkrut või liiter viina korraga pole tervislik.

    Lugesin just artikli kiropraktikute kohta, enda kogemuse põhjal nõustuks, samas tegu tüüpilise näitega, mille puhul peaks veidi rohkem uurima.
    https://sciencedoesntcare.com/politics/medicare-data-reveal-564-million-wasted-chiropractors-osteopathic-manipulation

    VastaKustuta
  4. Mulle just tundub, et see common sense on seoses terviseteemadega kaduma hakanud, miks muidu esimese külmetusega EMOsse joostakse või igas muhus kasvajat otsitakse. Info üleküllus kindlasti soosib seda ka. Internet annab võimaluse igasugu huvitavaid diagnoose endale panna ning kohe leiab ka väikese summa eest rohtu, nii meditsiinist kui alternatiivravist.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne7:59 PM

    Kas sinul probleeme siis ei ole või see on ainuke, et sinu probleemist ei räägita või nagu sinu probleemi ei kuulata. Meedia ongi selline, et reklaamib nagu iseennast võtab mingi teema ja laseb siis raha eest mulli puhuda nt. see kuu algusest pekstakse depressiooni ja teisi vaimseid häireid nende, enneaegsete aeg vist on läbi, kõik mullitab mõni mull tuleb eriti suur. Ma tunnen veel seda, et Marca ei taha mõelda just seda, mida meedia talle hetkel pakub, ja punk on ka täitsa mõttetu ilm publikuta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Terviseteemat pekstakse igast august juba aastaid, ei ole see mingi ajutine nähe.

      Kustuta
    2. Terviseteemat pekstakse tavaliselt pigem sellest august, et "viis nippi kuidas püsida nooruslik ja terve" ja "kuus asja, mida sa oma keha kohta ei teadnud" ja "märgid, mis näitavad, et sa peaksid oma mehe kiiremas korras androloogile/uroloogile/dendroloogile suunama"
      Petrone haiget meest pole ma lugenud, aga loen Onu Bella vähiraamatut. Positiivne on see, et need seni ennast purunematu, kõigutamatu, võitmatu ja ettenägelikuna (vt Nodsu blogi) presenteerinud loodusekroonid tunnistavad nüüd ausalt, et ka nemad langevad mõnikord juhuse või emakese looduse vaenulikkuse ohvriks ja pole sealjuures sugugi kevlarist kilbi sarnased lõpuni.

      Kustuta
    3. Bella raamat mulle väga meeldis, Petrone jättis just selle "viie nipi" mulje :) Aga see võib vabalt olla ka tunnetuse küsimus.

      Kustuta
  6. Anonüümne11:36 PM

    Muidugi kõik inf on ju maailmas olemas võta ja ainult paljunda, ega need uued ei tea, et see kui see nende jaoks uus on, on see kellegi jaoks vana.
    Lase müügimeestel ennast tühjaks rääkida niikaua kui nad suudavad, nad vähemalt saavad teada, et nendele õpetatud veenmis oskused ei toimi 100%. Ära vaidle, ega püüa midagi tõestada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks ma peaksin? Miks peaks mind huvitama see, et nemad midagi teada saaksid? Niikuinii on ju selge, et kõik teavad, et miski ei toimi 100%, telefonimüük toimib ilmselt kaugelt vähem kui 50% ulatuses, oletan. Tüütute inimestega pole mõtet üldse oma aega raisata.

      Kustuta
    2. Anonüümne1:35 PM

      Tüütud inimesed on paratamatus, sest inimesed suhtlevad, selline müük saabki toimuda ainult läbi tüütamise. Õige, tüütus on mingi teema käiamine ja kui sa tead juba, et talvel on külmja libe, siis on see jube tüütu teadmine, aga meedia teeb sulle plakati ja manitseb meelega et sind tüüdata ja ärritada muidu ei pane sa seda üldse tähele, et meedial pole sulle midagi öelda.
      Ja veel kui oled millelegi tegemisle süvenenud, siis tüütab sind iga kõrvaline tegevus.

      Kustuta
  7. Oh, ma vaatan, et sinagi elad, mõtled ja oled valesti kommenteerijate arust.
    Palju õnne.
    A muidu mina olen nõus =P Eriti sellega, et tee nagu sulle endale hea on ja kama kõik muu.

    VastaKustuta
  8. Tundub jah selline üsna segane mansplainingu juhtum :)

    VastaKustuta
  9. noh, ma ütleks optimistlikult, et kõigest ühe kommenteerija, kes tundub olevat sama, keda VVN enda pool süstemaatiliselt kustutama on asunud.

    VastaKustuta